Durerea de masea

Durerea de masea – Marea majoritate a oamenilor au suferit la un moment dat de o durere de masea. Aceasta poate fi usoara si intermitenta, fiind cauzata de faptul ca am mancat sau am baut ceva rece, poate fi o durere de masea care pulseaza, sau una extrem de chinuitoare.

Indiferent daca este vorba despre o durere de masea dupa extractie, durere de masea si ureche cauzata de curent sau durere de masea de minte, o durere de masea usoara sau o durere ingrozitoare de masea, este recomandat sa faci o vizita la medicul stomatolog pentru a beneficia tratament adecvat.

durere-masea

durere-masea

Durerea de masea – Cauze

 

Durerile de ureche si masea pot avea diverse cauze. Astfel, poate fi vorba de durere de masea cauzata de curent, de o durere de masea de minte in crestere, durere de masea dupa plombare sau o durere de masea cariata care s-a extins si la ureche.

Foarte rar se intampla ca durerea se masea si ureche sa dispara de la sine, fara a face nimic si, cu cat se va astepta mai mult, cu atat mai mult se poate agrava situatia. Daca nu se trateaza in timp util problema se poate ajunge la abcese si infectii grave care iti pot pune sanatatea in pericol.

Cauzele care pot sta la baza unei dureri de masea includ: dintii crapati sau fracturati, cariile si cavitatile dentare, infectiile bacteriene, gingiile care se retrag, ulcerele gingivale, abcese parodontale, sinuzita, probleme de muscatura si aliniere a maxilarului, etc.

durere-masea

durere-masea

Situatii in care te confrunti cu durerea de masea

 

  • Expunerea la cald sau la frig – Sensibilitatea dintilor are drept cauza uzura smaltului si expunerea nervilor. Cand temperatura alimentelor sau a bauturilor este prea scazuta sau prea crescuta, este posibil sa simti o mica durere de masea.
  • Retragerea gingiei – Gingiile sunt stratul roz de tesut care acopera osul si inconjoara radacina dintilor. Rolul acesteia este de aproteja terminatiile nervoase dentare, iar retragerea acesteia te face vulnerabil la infectii si afectiuni gingivale si dentaresi poate genera dureri de masele si dinti.
  • Uzarea smaltului – Studiile au relevat ca mai bine de 12% din oameni sufera de o hipersensibilitate a smaltului dentar. Aceasta este cauzata de o dieta acida, spalarea prea dura a dintilor sau alti factori. Smaltul care acopera dintii se uzeaza fara a mai fi refacut, ceea ce va duce la dureri ascutite de masea sau dinti cand se musca din alimente.
  • Cariile dentare – Cariile sunt printre primii vinovati ai durerilor de masele. Daca nu se observa la timp aparitia acetostora se ajunge la infectii si dureri mari de masele sau dinti.
  • Boli ale gingiilor – Mai bine de 47% dintre adulti sufera de gingivita si chiar parodontoza, iar unul din simptome o reprezinta durerile de dinti si de masea.
  • Dinte sau coroana crapata – pot fi si acestea cauze ale durerilor de masea.
  • Infectia sinusurilor – Unul din simptomele infectiilor sinusurilor sau a maxilarului este durerea de masea. Pe masura ce sinusurile se inflameaza si infectia evolueaza, din cauza presiunii se poate ajunge la comprimarea terminatiilor nervoase ale dintilor.
durere-masea

durere-masea

Durere de masea – Tratament

 

Este clar ca in cazul unei dureri de masea tratamentul este conditionat de cauza durerii. Pentru a beneficia, insa, de tratamentul adecvat, trebuie vizitat un medic stomatolog care sa investigheze situatia si sa afle cauza durerii. Atunci cand acest lucur nu se poate face doar prin examen vizual poate fi necesara si o radiografie dentara.

Dupa depistarea cauzei, dentisul va interveni in mod adevat.

Cel mai bun mod pentru a evita durerea de masea este igiena dentara corecta – spalarea pe dinti de cel putin doua ori pe zi timp de cate doua minute si utilizarea atei dentare. Totodata, controalele regulate odata la sase luni pot fi utile pentru a depista din timp cariile si alte probleme dentare care se pot agrava ducand la dureri de urechi si masea.

durere-masea

durere-masea

Medicamente pentru durere de masea

 

Daca te intrebi cum calmezi o durere de masea, sa stii ca solutii exista. Desigur, acestea nu elimina necesitatea de a vizita cat mai repede un medic stomatolog, ci doar te poti ajuta sa depasesti momentul. Exista pastile pentru durere de masea care te vor ajuta, mai ales daca este miezul noptii si nu poti merge imediat la dentist. Astfel, durerea de masea se poate ameliora cu antinevralgic, aspirina sau medicamente care contin benzocaina.

Ca remedii pentru durere de masea la copii sau durere de masea in sarcina sau durere de masea cand alaptezi – situatii in care nu se recomanda administrarea de medicamente – se poate folois uleiul de cuisoare aplicat pe dintele dureros.

Alte leacuri pentru durerea de masea pot fi compresele calde – daca durerea este accentuata de frig – sau compresele reci – daca este o durere de masea care cedeaza la rece. In caz de durere de masea acuta sau durere masea de minte printre remedii pot fi si antibioticele, dar acestea se vor administra numaimla recomandarea medicului.

durere-masea

durere-masea

Cat tine o durere de masea

 

Este dificil de spus exaact cat tine o durere de masea, acest lucru fiind conditionat de mai multi factori – cauzele durerii, gravitatea situatiei, starea generala de sanatate, rezistenta la medicamente, etc.

Daca durerea de masea este cauzate de o infectie, este posibil ca aceasta sa tine pana la absorbtia partiala sau completa a abcesului. Daca ai de-a face cu o durere gingie masea de minte, s-ar putea sa nu dureze foarte mult, dar sa fie o durere surda, periodica, foarte deranjanta.

Daca este o durere de masea care apare cand bei apa, ar trebui sa eviti sa bei apa rece si sa vizitezi cat mai reped un stomatolog, pentru ca poate fi simptomul unei afectiuni mai grave.

Leave a Reply

Your email address will not be published.