Masticatia unilaterala – Un obicei care iti afecteaza dantura

Masticatia unilaterala – Mesteci guma sau mananci cu doar o parte a gurii? Atunci trebuie sa stii ca masticatia unilaterala nu este deloc buna pentru dintii si articulatia maxilarului. Chiar daca ai pierdut dintii pe o parte a maxilarului, nu ar trebui sa te obisnuiesti sa mesteci doar pe o parte.

Masticatia unilaterala iti va deteriora articulatia temporomandibulara. Articulatia temporomandibulara este singura articulatie mobila din oasele capului si ale fetei.

Aceasta articulatie este foarte activa si asigura deschiderea si inchiderea gurii. Aceasta articulatie este situata intre osul maxilarului inferior si oasele capului. Folosesti aceasta articulatie de fiecare data cand vorbesti, mesteci sau deschizi gura. Acesta este motivul pentru care trebuie sa ai grija de aceasta articulatie importanta din corpul tau. Obiceiuri precum bruxismul , strangerea dintilor din cauza stresului si fricii si masticatia unilaterala pune multa tensiune pe aceasta articulatie. Pe termen lung, acestea pot provoca leziuni articulare si dureri la nivelul muschilor capului, gatului si fetei.

masticatia-unilaterala

Efectele secundare ale mestecarii unilaterale

Mestecarea unilaterala deterioreaza dintii si gingiile pe o parte. Daca unul sau mai multi dinti se pierd pe o parte a gurii, exista tendinta de a folosesi mai putin acea parte a maxilarului, sau chiar deloc. Daca nu se foloseste o parte a maxilarului, dintii nu vor fi curatati si placa se va acumula pe ei.

Pe langa faptul ca dintii sunt predispusi la cariile dentare , creste si disconfortul gingiilor, deoarece alimentele curata in mod eficient dintii si mentin sanatatea gingiilor. Obiceiul de a mesteca unilateral provoaca modificari sub forma de abraziune pe suprafata de mestecat, care, daca este pronuntata, duce la asimetrie pe suprafata de mestecat si poate influenta forma si aspectul persoanei.

Mestecarea pe o parte determina formarea placii pe dintii din cealalta parte, ceea ce duce la boli ale gingiilor si poate duce la retragerea gingiilor. Daca ai obiceiul de a mesteca pe o parte, de fapt nu utilizezi deloc o parte a gurii. Masticatia pe o parte determina formarea placii pe dintii de pe cealalta parte, care dupa un timp poate duce la afectiuni ale gingiilor si la retragerea lor. Dintii si fibrele lor de sustinere trebuie utilizate pentru a ramane sanatosi, altfel fibrele de retinere se vor descompune.

Masticatia unilaterala este, de asemenea, periculoasa pentru protezele dentare. Daca ai o proteza completa in gura, este mai bine sa mesteci pe ambele parti, deoarece mestecarea unilaterala va face ca proteza completa sa se ridice din loc si stabilitatea acesteia sa fie perturbata.

Care sunt dezavantajele masticatiei unilaterale?

masticatia-unilaterala

Articulatiile temporomandibulare sunt punctul focal pentru toate miscarile legate de maxilar, cum ar fi vorbirea si mestecatul. De exemplu, daca mananci de obicei cu o parte a gurii, acesti dinti vor prezenta o uzura mai mare pe acea parte datorita functiei si eficientei sporite. Acest lucru duce la dinti neuniformi care se abat intr-o parte, ducand la asimetrie faciala.

Articulatia dreapta si stanga ghideaza si sustine maxilarul inferior atunci cand mesteci. Studiile arata ca atunci cand mesteci cu o parte a gurii, articulatia maxilarului de pe cealalta parte se afla sub o mare presiune psihologica. Daca mesteci doar pe partea dreapta, atunci articulatia temporomandibulara este pusa sub presiune pe partea stanga si invers.

Leave a Reply

Your email address will not be published.