Plomba dentara

No Comments

Plomba dentara este cu siguranta una dintre cele mai cunoscute interventii din stomatologie.

Chiar daca probabil stii deja ce anume sunt plmbele este necesar sa stii si cand vei avea nevoie de el si cum sa inveti sa detectezi semnele care iti indica faptul ca ai nevoie de o plomba sau de inlocuirea celor vechi ori de cate ori este necesar?

Plomba dentara – Cand ai nevoie de plombe?

 

Nu doar cariile sunt motivul pentru care stomatologul ar ptuea sa recomande plombele. Sunt si alte situatii in care poti avea nevoie de cele mai bune plombe dentare: dintii sparti, dintii crapati, dintii care s-au tocit nefiresc din diverse motive, asa cum ar fi roaderea unghiilor, inclestarea dintilor etc.

 

Plomba dentara – De unde stii ca ai o carie?

 

Cariile pot sa nu fie observate de catre pacient inca de la inceput si de cele mai multe ori nu dau simptome la inceput. Daca nu sunt tratate lee vor ajunge rapid la toate straturile dintilor, generand infectii, disconfort si pierderea dintilor.

Pentru cei care considera ca o plomba dentara doare, trebuie sa mentionam faptul ca odata pusa, plomba dentara nu implica disconfort pe cand o carie dentara poate genera dureri atroce. De asemenea, daca ai o plomba dentara cazuta, ar trebui sa vizitezi rapid medicul specialist.

Plomba dentara – Ce implica procesul de punere a plombelor?

 

Aplicarea unei plombe dentare se face urmand pasii de mai jos:

 • Anestezie locala – primul pas este anestezierea zonei in care se lucreaza pentru ca tu sa nu simti durere.
 • Indepartarea cariei – dentistul va curata si elimina toate urmele cariei dentare pregatind spatiul in care urmeaza sa fie aplicata plomba.
 • Pregatirea suprafetelor – se va trata cavitatea formata dupa curatare utiliand acid fosforic pentru aderenta. Ulterior se va pune un agent de bonding care face legatura intre dinte si materialul din care plomba este facuta.
 • Aplicarea pombei – se introduce compozitul ales pentru plomba in cavitatea care a fost formata in procesul de curatare si se expune la lumina UV pentru intarire.
 • Slefuirea plombei – dupa ce plomba este fixata si uscata dentistul o va slefui asigurandu-se ca poti sa musti fara disconfort.

 

Plomba dentara – Ce trebuie sa faci dupa plombare?

 

Sunt unele cazuri in care pacientii pot sa simta si un usor disconfort la mestecare pentru cateva zile dupa ce dintii au fost plombati. In acest sens recomandam:

 • Mesteca incet si nu musca puternic;
 • Evita toate preparatele lipicioase;
 • Evita bauturile reci sau clade;
 • Nu sparge bomboane in dinti si nu mesteca nuci;
 • In cazul in care durerea persista va trebui sa te intorci la medic.

Sunt persoane care acuza sensibilitate dentara dupa plomba, acestea ar trebui sa discute cu medicul specialist si sa ii spuna toate eventualele probleme aparute. Daca plomba dentara doare este de asemenea recomandat sa comunici medicului acest aspect.

 

Plomba dentara – Inlocuirea plombei

 

Daca te intrebi cat dureaza o plomba dentara sau cat tine o plomba dentara, ar trebui sa stii ca o plombă dentară poate avea o durata de viata variabila. Spre exemplu, o plomba dentara din compozit poate sa reziste chiar si 10 ani daca este corect intretinuta. Totul depinde si de tehnica folosita dar si de materialul plombei dentare.

Plombele nu sunt permanente si se pot uza in timp. In cazul in care apar fisuri bacteriile pot sa patrunda acolo si vor genera carii sub plomba. Este recomandat sa mergi periodic la dentist pentru ca medicul sa verifice plombele si sa le inlocuiasca inainte sa apara probleme.

 

Plomba dentara – Cat costa o plomba?

 

Pretul plombelor dentare difera in functie de materialele utilizate si de complexitatea lucrarii. Daca vrei sa aflii orientativ cam cat poate costa o plomba tot ce trebuie sa faci este sa cauti pe Google utilizand expresii precum plomba dentara pret, pret plomba dentara, cat costa o plomba dentara in Bucuresti, cit costa o plomba dentara, cat costa o plomba dentara, cat costa o plomba dentara 2015, pret plomba dentara 2015, tarif plomba dentara sau plomba dentara preturi.

 

Plomba dentara – Ce sunt plombele din amalgam?

 

Atunci cand cauti plomba dentara in engleza vei vedea ca cele mai comune exemple oferite sunt cele din amalgam. Motivul pentru care plombele din amalgam sunt periculoase este generat de faptul ca pot sa fie modificate si tocite de aciditate, de bruxism si din cauza bauturilor fierbinti.

Aceste plombe nu sunt recomandate si este ideal sa fie inlocuite cu unele moderne. Plombele realizate din amalgam contin in procent de jumatate mercur ceea ce inseamna ca aduc un risc ridicat pentru sanatate.

 

Plomba dentara – Materiale utilizate

 

Cele mai recomandate materiale pentru plombele dentare sunt reprezentate de:

 • Glass ionomeri – acestea sunt cele mai des utilizate materiale si rezista foarte bine la mediul umed;
 • Aurul dentar – acesta este cel mai biocompatibil materila care se utilizeaza in stomatologice si rezista aproximativ 20 de ani insa nu este foarte estetic si are un pret extrem de mare;
 • Amalgam argintiu – acesta nu se mai foloseste din motivele anterior mentionate;
 • Rasini compozite – acestea sunt fizionomice si sunt folosite ori de cate ori este urmarita obtinerea unuia aspect natural;
 • Ceramica sau portelan – aceste plombe sunt produse la laborator si sunt montate in cabinet, sunt fizionomice, sunt foarte durabile si nu se pateaza.

 

Plomba dentara – Ce poti face cand plomba isi modifica nuanta?

 

Plombele din amalgam sau cele realizate din rasini compozitie pot sa fie albite prin procedee specifice. in cazul in care nu esti multumit de imagine este cu siguranta mometnul sa inlocuiesti vechile plombe cu plombe noi din materiale complet fizionomice.

Sunt mai multe moduri prin care poti sa iti reconstruiesti dintii cu materiale care se confunda cu dintii naturali. Daca inlocuiesti plombele va trebui sa faci acest lucru dupa albire pentur a obtine o culoare imbunatatita a danturii. De asemenea, ar trebui sa iei in calcul si inlocuirea plombelor vechi cu unele noi care sa respecte noile culori ale dintilor.

Acestea sunt cele mai importante informatii pe care ar trebui sa le stii despre plombele dentare si care te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii in ceea ce priveste sanatatea dintilor tai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.