Proteza dentara fara cerul gurii

Proteza dentara fara cerul gurii – Cand vine vorba de inlocuirea unor dinti lipsa, variantele pe care le ai nu sunt putine, astfel ca ai posibilitatea de a alege ce este mai bun pentru tine din toate punctele de vedere. In ziua de azi, cei mai multi dintre medicii stomatologi si pacienti aleg sa isi refaca zambetul folosind protezele implantate, deoarece acestea ofera o siguranta si o longevitate care pur si simplu nu pot fi egalate de o proteza tipica.

Cu toate acestea, protezele implantate nu sunt singurele variante posibile. Exista cateva tipuri distincte de proteze care pot fi utilizate, fiecare dintre acestea avand propriile avantaje care ar putea sa le transforme in varianta ideala pentru obtinerea unui zambet perfect.

 

Cum sunt asezate protezele pe dinti

 

Asa cum sugereaza si numele lor, protezele dentare sunt asezate direct pe dinti, fiind detasabile. Cu toate acestea, protezele dentare realizate pe implanturi nu prezinta aceasta caracteristica. Desi destul de asemanatoare cu proteza traditionala, protezele asezate pe implanturile dentare prezinta un avantaj major: implanturile dentare vor mentine proteza mai sigura si vor preveni pierderea osoasa de la nivelul maxilarului, aceasta fiind frecventa dupa pierderea dintilor. In plus fata de siguranta suplimentara oferita de implanturile dentare, acestea tind sa arate si sa se simta mai degraba ca dintii naturali, fiind, per ansamblu, o solutie mai realista. Acestea se mai numesc si implanturi dentare All-on-4, dat fiind ca o astfel de proteza este sustinuta de patru stalpi de implant asezati strategic.

Multe dintre protezele realizate, fie ca este vorba despre cele traditionale sau cele sustinute de implanturi, au o placa pe cerul gurii, pentru ca acestea sa fie mai stabile. Acest element suplimentar poate diminua de multe ori capacitatea unei persoane de a mesteca sau de a gusta mancarea, iar pentru cei cu un reflex sensibil de gag aceasta sustinere pe cerul gurii poate fi extrem de incomoda. Solutia oferita este reprezentata de protezele dentare fara cerul gurii, acestea avand o forma distinctiva de potcoava care lasa palatul gurii expus, ceea ce poate imbunatati atat experienta pacientului, cat si functionarea acesteia.

De cand au fost introduse protezele traditionale, pacientii s-au luptat cu probleme ridicate in ceea ce priveste acoperirea cerului gurii. Acestea acopera partea de sus a gurii atat de bine incat capacitatea unei persoane de a gusta sau de a experimenta mancarea este diminuata, insa stomatologia protetica moderna a depasit acest obstacol prin introducerea acestor proteze dentare fara cerul gurii.

 

Ce sunt protezele dentare fara cerul gurii?

 

Numele lor spune totul: acestea sunt proteze dentare care nu au nicio placa prin care sa fie acoperit palatul superior, recomandate mai ales pacientilor cu un reflex sensibil de gag sau care au probleme cu adaptarea protezei pe palat in cazul unei proteze conventionale. O astfel de proteza are forma de arc si este conceputa pentru utilizare mai ales atunci cand lipsesc toti dintii superiori. Baza unei astfel de proteze este realizata din inele metalice care se fixeaza pe implanturi dentare.

Protezele dentare fara cerul gurii au accesorii de precizie pentru a fi corect si complet asezate pe implanturile dentare realizate in avans. Acestea de regula amovibile, adica nu pot fi indepartate la fel ca o proteza traditionala.

 

Care este procesul de realizare a acestora?

 

Va fi luata amprenta arcului superior si a celui inferior pentru ca proteza sa se potriveasca perfect si pentru ca muscatura sa fie bine aliniata. Dupa ce implanturile dentare sunt plasate in osul maxilarului, acestea trebuie sa se vindece, fiind nevoie de o perioada de trei-patru luni. Pot fi realizate doar doua implanturi dentare pentru fixare, insa cu cat sunt mai multe, cu atat ancorarea se va realiza mai bine, iar proteza va fi mai bine sustinuta.

Pentru aceasta procedura vei fi sedat. Operatia in sine nu va fi insotita de dureri, insa ulterior este posibil sa experimentezi un disconfort minor care va fi indepartat prin simpla administrare a unor analgezice cu efecte local. Plasarea unui implant va dura aproximativ o ora, iar dupa finalizarea interventiei vei primi instructiuni post-ingrijire adecvate de la medicul care a efectuat interventia.

In timpul de vindecare care urmeaza, implanturile devin o ancora solida pentru proteza fara cerul gurii care va fi montata in gura. In tot acest timp, este posibila purtarea unei proteze temporare. Dupa aceasta perioada de vindecare, pot fi luate mai multe amprente pentru asigurarea unei potriviri complete, dupa care va fi realizata proteza permanenta. Cand aceasta va fi gata, va fi asezata de catre medic pe implanturile dentare si va fi verificata pentru potrivire, aspect si muscatura.

Functionarea acestui tip de proteza dentara este una impresionanta

 

In primul rand, aceasta este realizata in mod personalizat, in functie de muscatura fiecarui pacient in parte. Pe aceasta este asezat un material de imprimare destul de fluid, astfel incat atunci cand pacientul mesteca, vorbeste sau indeplineste functii normale, atasamentele musculare si tesuturile moi ale gurii sa modeleze proteza pentru o functionare precisa. Este vorba desre tehnica amprentei, care combina functia orala naturala cu procesul de luare a amprentelor, astfel incat sa fie obtinuta cea mai precisa si detaliata amprenta pentru montarea unei proteze.

Spre deosebire de protezele traditionale prevazute cu captuseala tare, protezele cu captuseala moale prezinta un grad de confort mai mare si sunt recomandate mai ales pentru pacientii cu atrofie semnificativa a maxilarului. Acestea sunt mult mai stabile si mai confortabile.

De asemenea, printre beneficiile pe care le prezinta o astfel de proteza se numara faptul ca este sigura si ofera senzatia prezentei dintilor naturali, iar gustul sau capacitatea de a mesteca nu sunt afectate de niciun element suplimentar asezat pe cerul gurii. Implanturile realizate inainte de asezarea protezei stimuleaza osul maxilarului si ajuta la prevenirea contractiei care apare in mod normal atunci cand lipsesc toti dintii.

Decizia de a alege o astfel de proteza fara cerul gurii ramane la latitudinea pacientului, respectiv a medicului stomatolog. Tipul de proteza implantata potrivit pentru fiecare pacient in parte depinde de o serie de factori, cum ar fi: cati dinti au nevoie de inlocuire, unde se afla dintii care trebuie inlocuiti, respectiv starea in care se afla osul maxilarului. Inaltimea si rezistenta pe care le prezinta maxilarul sunt elemente esentiale pentru succesul unei proteze implantate, asa ca acestea reprezinta un factor determinant cu privire la tipul de proteza care va functiona pentru tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.