Rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari

No Comments

Rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari – Probabil, multi au auzit decizia dura a medicilor: acest dinte nu poate fi salvat, trebuie eliminat. In ciuda acestui fapt,  metodele terapeutice de tratament dentar au facut un urias pas inainte, existand, desigur, si situatii in care acestea nu duc la vindecarea unui dinte.

De regula, vorbim despre parodontita cronica (granuloame si chisturi ale dintilor). Chistul radacinii dintelui este o forma inflamatorie care rezulta de la infectia din canalele radiculare ale dintelui.

Un chist este o forma cu o singura camera cu continut lichid si o membrana densa, care serveste ca o aparare impotriva raspandirii infectiei in tesutul osos. Cresterea chistului are loc incet si imperceptibil pentru pacient. Dar, poate duce la consecinte grave pana la distrugerea tesutului osos.

 

Rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari – Cum salvam dintele

 

Pentru tratamentul bolilor din tesutul maxilarului, exista un tratament endodontic specializat, care permite foarte eficient tratarea inflamatiilor si a proceselor distructive.

Cu toate acestea, in cazul in care boala a trecut intr-o forma neglijata, atunci dintele poate fi salvat numai prin aplicarea unei tehnici care combina aspecte conservatoare si chirurgicale, denumita rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari.

Prin rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari este inclusa amputarea radacinii, hemisectie, rezectia radacinii si rezectia apexului varfului radacinii cu umplerea retrograda a canalului radicular.

 

Rezectie apicala complicatii

 

Rezectia apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari este indicata atunci cand este imposibila eliminarea procesului inflamator cronic, prin  metodele parodontale cu metode terapeutice de tratament.

De asemenea, la pauzele partilor apicale ale radacinilor dintilor, complicatiile tratamentului conservator, sunt pulpita si periodontita, adica perforarea radacinii dintelui sau indepartarea excesiva a materialului de umplere prin varful radacinii dintelui, rezultand tulburari functionale.

rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari

rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari

 

Rezectie apicala dinte monoradicular

 

Pe partea exterioara a maxilarului, se face o incizie in cavitatea bucala, o parte din radacina fiind indepartata din focalizarea inflamatorie, iar cavitatea este umpluta cu material artificial osos, membrana mucoasa fiind apoi inchisa.

Daca este necesar, se efectueaza umplerea canalului retrograd. De regula, rezectia apicala la un dinte monoradicular se efectueaza pe dinti monoradiculari, cum ar fi incisivii si caninii.

 

Rezectie apicala pluriradiculara

 

Cu toate acestea, acesta poate fi utilizat cu succes la dintii pluriradiculari. Rezectia apicala pluriradiculara inseamna indepartarea unei parti a radacinii unui dinte. De exemplu, daca un dinte plurirandicular  are un punct focal de infectie pe o radacina, dintele este taiat in jumatate si jumatatea afectata este indepartata.

A doua parte a dintelui este restabilita si poate functiona in continuare. Daca leziunea este localizata in punctul de divergenta al radacinilor dintelui, se foloseste separarea radiculara coronariana.

In acest caz, dintele este taiat in jumatate pentru a ajunge in zona afectata si doi dinti cu radacina unica raman in locul unui dinte cu radacina dubla. In ambele cazuri, dintii pot fi utilizati ulterior ca suport pentru proteze.

Rezectie apicala operatie

 

Operatia de rezectie apicala pe dinti pluriradiculari, se poate face, de asemenea, prin indepartarea doar a unei parti a radacinii deteriorate si conservarea dintelui. Cel mai adesea, sunt rezectate radacinile molarilor de sus si, mai rar, radacina molarilor inferiori.

Este de remarcat faptul ca, in ultimii ani, s-au facut progrese semnificative in implantologia dentara, care au impins oarecum astfel de operatiuni la un nivel tehnologic mult mai dezvoltat. Acest lucru se datoreaza laboriozitatii ridicate a interventiei, o interventie oarecum mai traumatica comparativ cu operatia implantului.

Cu toate acestea, majoritatea pacientilor, datorita utilizarii de noi tehnici chirurgicale si utilizarea materialelor moderne cu actiune directionala, isi pot salva dintii afectati. Daca totusi, dintele trebuia indepartat, acesta poate fi restabilit folosind tehnologia de implantare dentara sau proteza clasica.

 

Rezectie apicala dentara

 

Dintii sunt tinuti datorita radacinilor din osul maxilarului. Dintii din fata au adesea o radacina. Alti dinti, cum ar fi molarii si premolarii, au doua sau mai multe radacini.

In partea de sus, fiecare radacina se numeste apex. In caz de infectie sau infectie reziduala dupa tratamentul canalului radacinii, poate fi necesara o rezectie apicala dentara.

Rezectia apicala dentara este denumita uneori microchirurgie endodontica, procedura fiind efectuata sub microscop chirurgical.

 

Ce este o rezectie apicala

 

Daca canalul radicular al unui dinte este reinfectat, centrul inflamatiei este localizat de obicei in varful radacinii dintelui. Medicul dentist poate efectua o rezectie apicala  pentru a corecta aceasta problema si pentru a preveni extragerea dintilor.

Rezectia apicala se efectueaza numai dupa ce a fost efectuat cel putin un tratament al canalului radacinii. Adesea, o procedura de repetare a tratamentului canalului dentar, este luata in considerare inainte de o rezectie apicala.

Folosind metode avansate de examinare, dentistul poate detecta canale suplimentare care nu au fost vindecate suficient de bine si poate elimina, de asemenea, infectia printr-o procedura de tratament la cel de-al doilea canal. Astfel, nevoia de rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari va disparea.

 

Tratament rezectie apicala

 

Medicul dentist va face o radiografie si iti va da o reteta cu antibiotice si/sau medicamente antiinflamatoare, clatiri antiseptice in gura inainte de procedura. Daca suferi de hipertensiune arteriala sau nu ai voie sa faci anestezie locala, trebuie sa informezi medicul dentist in legatura cu aceasta in timpul consultarii.

Anestezicul local care este utilizat intr-o rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari, contine aproximativ dublul cantitatii de epinefrina (la fel ca adrenalina) fata de anestezicul folosit pentru a umple un dinte.

O cantitate suplimentara de epinefrina comprima vasele de sange pentru a reduce sangerarea in zona utilizata, astfel incat medicul sa poata vedea cu usurinta radacina dintelui. Cu anestezie locala, poti simti  batai rapide ale inimii, si, cu toate acestea, in timp, acest efect secundar va trece.

Medicul stomatolog chirurg va folosi un colorant special care va arata crapaturile si dintii rupti. Daca exista sfaramituri si resturi de la dinte, este posibil sa fie nevoie de o eliminare si nu de o rezectie apicala.

Pentru a finaliza procedura de rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari, medicul trebuie sa curete si sa coase trei din cei patru milimetri ai canalului dentar. Adesea, procedura de rezectie apicala dureaza 0,5-1,5 ore, in functie de locatia dintelui, precum si de complexitatea structurii radacinii.

rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradicularirezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari

rezectie apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari

 

Rezectie apicala riscuri

 

Daca apare umflara sau durere in dinte, trebuie sa mergi imediat la medical stomatolog. Principalul risc este ca procedura sa nu functioneze si dintele sa fie eliminat.

Daca dintele se afla in partea din spate a maxilarului superior, infectia poate afecta sinusurile nazale, iar medicul tau iti poate prescrie medicamente cu decongestionare si antibiotice. Radacinile dintilor posteriori ai maxilarului inferior sunt localizati langa niste nervi principali, deci, exista riscul ca o operatie chirurgicala la un dinte sa dauneze nervului.

Pentru a elimina un astfel de risc, medicul stomatolog va folosi raze X, pentru a afla cat de aproape de radacini sunt acesti nervi principali. Astfel, riscul rezectiei  apicale la dintii monoradiculari si pluriradiculari  va fi redus la minimum. Rezectia apicala la dintii monoradiculari si pluriradiculari este o procedura care da un rezultat durabil,  atata timp cat dintele este viabil.

 

Rezectie apicala – Informatii suplimentare

 

Ne puteti contacta cu urmatoarele cuvinte cheie: „rezectie apicala pret„, „rezectie apicala doare” sau „rezectie apicala complicatii„, „rezectie apicala molar” si „rezectie apicala dinte monoradicular„, „rezectie apicala durata„.

Alte cautari: „rezectie apicala dinte„, „rezectie apicala dentara” sau „rezectie apicala incisiv pret„, „rezectie apicala la masea” ori „rezectie apicala masea„, „rezectie apicala nereusita„.

Cautari similare: „rezectie apicala operatie„, „cat dureaza o rezectie apicala” sau „cat costa o rezectie apicala„, „ce este o rezectie apicala” ori „rezectie apicala pluriradiculara„, „rezectie apicala recuperare” si „rezectie apicala riscuri„, „tratament rezectie apicala„.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.