[:ro]

Parerea pacientului

parerea ta conteaza pentru noi pentru ca fiecare pacient este unic

Am facut doar o vizita inițiala, dar dacă restul vizitelor mele sunt la fel ca prima, aceasta va fi clinica stomatologica unde voi merge. Doctorul și toți ceilalți angajati au fost minunați și m-au făcut sa ma simt confortabil!

Florin Draghici

Pacient

Programeaza-te aici

alege o data din calendar pentru a te putea programa online. Vei beneficia si de un periaj profesional gratuit - numai pentru programarile online

http://ramisclinique.ro/
aprilie 2018
Mon Tue Wed Thu Fri
2627282930
23456
910111213
1617181920
2324252627
301234
ramis clinique

Proteza dentara acrilica

Proteza dentara acrilica este o lucrare protetica mobilizabila. Ea poate sa fie indepartata de catre pacient, acest lucru este indicat mai ales pentru a o igeniza. Proteza dentara acrilica poate fi ancorata pe implanturi dentare. In aceasta situatie igienizarea implanturilor dentare se face doar in cabinetul de medicina dentara.

Veniti la cabinetul nostru si va oferim o consultatie gratuita pentru a vedea ce tip de proteza vi se potriveste si pentru a beneficia de o reducere de 10%. Sunati acum pentru o programare 0722 556 633!


Medicina dentara evolueaza de la o zi la alta si astazi se merge pe ideea ca un dinte trebuie sa stea cat mai mult pe arcada dentara. Medicii dentisti incearca sa salveze cat mai mult un dinte prin tratamente odontale, tratamente endodontice, reconstructii de bonturi, coroane dentare, etc.

Dar cand distructiile dentare sunt prea mari se recomanda extractia dentaraCand numarul extractiilor depaseste numarul dintilor restanti restaurarea se poate face cu ajutorul protezelor dentare acrilice.

 Proteza dentara acrilica este indicata atunci cand exista o edentatie extinsa sau in cazul edentatiei totale. Baza protezei acrilice este realizata din acrilat roz care imita cu fidelitate gingia. Dintii din acrilat alb sunt fixati in baza protezei.

 

Proteza dentara acrilica – Ce trebuie sa stii despre ea

 

In cazul in care in cavitatea bucala mai exista dinti restanti viitoarea proteza acrilica se va sprijini pe acestia. Sprijinul pe dintii restanti se realizeaza cu ajutorul unor sisteme speciale sau a crosete.

Acestea, mai ales crosetele, sunt structuri care, in timp,  duc la mobilizarea dintilor pe care se sprijina. Asadar, o recomandare pentru a elimina sprijinul cu ajutorul crosetelor este sustinerea protezei cu ajutorul implanturilor dentare.

In cazul unei edentatii totale (in cavitatea bucala nu mai exista niciun dinte) suportul protezei este strict pe gingia fixa si sustinuta de muschi. Sustinerea protezei de catre muschi se realizarea in timp, necesita exercitiu riguros. De asemenea si in acest caz pentru o stabilitate mai buna este recomandata sutinerea protezei de catre implanturi.

 

Proteza dentara acrilica – Reguli de respectat in momentul purtarii

 

Pentru o persoana care nu a mai purat niciodata proteza dentara adapatrea necesita multa rabdare. Printre primele dati din momentul purtarii protezei se fac exercitii de vorbire, pacientul trebuie sa vorbeasca cat mai mult. Ii se recomanda sa citeasca o carte cu voce tare.

Dupa o perioada scurta de timp se revine la cabinetul stomatologic pentru adaptare protezei. Pentru inceput proteza dentara acrilica va crea unele leziuni la nivelul cavitatii bucale, se revine la medicul dentist pentru a indeparta zonele care creaza aceste leziuni.

Pentru a evita bascularea protezei, in timpul mesei este indicat sa se mestece pe ambele parti in acelasi moment. Purtatorii de proteze trebuie sa taie mancare in bucati cat mai mici .

 

Proteza dentara acrilica  – De evitat:

 

  • muscarea directa a alimentelor (ex. :  mar, carne, etc).
  • alimente crocante (ex. : nuci, arahide, seminte, etc.).
  • alimente lipicioase (ex. : caramele, guma de mestecat etc.).

Studiile arata ca la un interval de aproximatix 2 ani pacientii sesizeaza ca proteza dentara acrilica nu mai este atat de bine adaptata pe campul protetic. Acest lucru este datorat resorbtiei osoase de la nivelul mandibulei si a maxilarului.

Fenomenul de resorbtie dentara este datorat lipsei dintilor de pe arcada dentara. In aceasta situatie proteza dentara acrilica trebuie captusita. Captusirea protezei se realizeaza cu un acrilat mai moale si astfel se reda forma necesara pentru ca proteza sa fie adaptata la noua situatie clinica.

In momentele in care nu purtati proteza dentara acrilica ea trebuie tinuta intr-un pahar cu apa altfel ea va deveni mai casanta si se va distruge mult mai repede.

proteza dentara acrilica

proteza dentara acrilica

Ingrijirea unei proteze dentare acrilice

 

Igienizarea protezei dentare acrilice reprezinta un factor esential pentru durata de viata a protezei. Pentru proteza dentara acrilica este indicat sa se spele sub jet de apa cu o perie si detergent dupa fiecare masa. Daca acest lucru nu este posibil, spalata de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Este de recomandat ca in momentul in care spalati proteza sa umpleti chiuveta cu apa pentru a evita distrugerea protezei daca o scapati din mana.

 

Diferentele dintre proteza dentara acrilica superioara si cea inferioara

 

Proteza dentara acrilica superioara acopera toata portiunea palatului dur de aceea este mai incomoda decat cea inferioara. Pentru indepartarea ei se aplica o presiune mica cu policele in dreptul incisivilor centrali.

In acest fel ea se va dezlipi de palat din zona distala si va fi mai usor de indepartat. Cand puneti proteza dentara acrilica superioara in cavitatea bucata o pozitionati aplicand o mica presiune in dreptul molarilor.

Daca folositi substante pentru a lipi proteza acestea se aplica intr-o cantitate mica in 3 zone de pe partea mucozala a protezei. Aceste zone sunt: in dreptul molarilor de ambele parti (si pe stanga si pe dreapta) si in centrul protezei.

Proteza dentara acrilica inferioara este mult mai usor de suportat dar are o stabilitate mult mai mica. Aplicarea substantelor adezive se realizeaza la nivelul molarilor de pe ambele parti si la nivelul incisivilor central pe partea mucozala.

 

Se poate repara proteza dentara acrilica?

 

Da, proteza dentara acrilica se poate repara. Acesta este un mare avantaj al acestei proteze. Reparatia insa nu se poate face direct in cabinetul de medicina dentara ci trebuie facuta in laboratorul de tehnica dentara.

De asemenea cand exista resorbtii majore ale osului si proteza nu mai poate fi adaptata prin captusire  sau a suferit multe reparatii ea se poate rebaza. Rebazarea necesita o amprentare a campului protetic si se realizeaza de asemenea in laboratorul de tehnica dentara.

Un alt avantaj al protezei dentare acrilice este ca se pot adauga dinti prefabricati pentru ai inlocui pe cei care se pierd pe parcursul timpului.

 

Proteza dentara acrilica – Importanta functionalitatii

 

Multi pacienti sunt impresionati de aspectul estetic al unei proteze dar sunt descurajati de dificultatile intalnite pana cand organismul se adapteaza cu proteza dentara acrilica.

Ei aleg sa poarte protezele doar la evenimente sociale importate doar pentru rolul lor estetic. Acesta este primul  pas gresit pentru ca organismul va considera proteza ca pe un lucru nou de fiecare data, daca este purtata rar si nu zi de zi.

Adaptarea protezei pe campul protetic se face in timp, asadar vizitele la cabinetul stomatologic, la inceput, vor fi foarte dese. Dar cu multa rabdare si exercitiu proteza dentara acrilica nu va constitui un lucrul nefiresc.

 

Proteza dentara acrilica – Informatii suplimentare

 

Ne puteti gasi cu urmatoarele cuvinte cheie: „proteza acrilica pret„, „proteza acrilica elastica” sau „proteza acrilica totala pret„, „proteza acrilica cu capse” ori „proteza acrilica cu crosete„, „proteza acrilica pe magneti” si „proteza acrilica superioara„, „proteza acrilica provizorie„.