Parerea pacientului

parerea ta conteaza pentru noi pentru ca fiecare pacient este unic

Am facut doar o vizita inițiala, dar dacă restul vizitelor mele sunt la fel ca prima, aceasta va fi clinica stomatologica unde voi merge. Doctorul și toți ceilalți angajati au fost minunați și m-au făcut sa ma simt confortabil!

Florin Draghici

Pacient

Programeaza-te aici

alege o data din calendar pentru a te putea programa online. Vei beneficia si de un periaj profesional gratuit - numai pentru programarile online

http://ramisclinique.ro/
aprilie 2018
Mon Tue Wed Thu Fri
2627282930
23456
910111213
1617181920
2324252627
301234
ramis clinique

Punti dentare

Punti dentarePuntile dentare sunt proteze pluridentare fixate prin cimentare la dintii naturali (preparati sub forma de bonturi) sau la stalpii implanturilor.

Dintii si arcadele integre sunt de-a lungul vietii intr-un echilibru functional. La aparitia unei brese edentate sistemul somatognat nu reactioneaza la fel. De obicei intreruperea continuitatii unei arcade dentare este urmata de migrari si basculari dentare.

Dintii antagonisti migreaza vertical iar dintii vecini bresei migreaza sau basculeaza spre spatiul edentat. Inchiderea la timp a unei brese edentate prin inserarea unei proteze partiale fixe previne cu certitudine migrarea sau bascularea dintilor limitanti bresei edentate.

 

Punti dntar – Ce sunt acesta?

 

Puntile dentare sunt formate din elemente de agregare care se fixeaza pe stalpii dintilor sau implanturilor si corpul de punte. Designul unei lucrari protetice fixe este factorul esential in reusita sau esecul unei terapii de restaurare protetica fixa.

Exigentele functionale ale restaurarilor fixe sunt dublte constant de posibilitatile de mentinere a unei stari de igiena buco-dentara optima in zona crestei edentate.

Mult timp problema acumularii de placa microbiana si dificultatile de mentinere unei igiene bucale corespunzatoare la cei protezati cu restaurari protetice  fixe a influentat evolutia acestor piese protetice.

 

Punti dentare – elemante de agregare

 

Orice punte dentara este alcatuita din elemante de agregare si corp de punte. In cazul puntilor, fortele absorbite de dintii stalpi sunt atat cele dirijate spre elementele de agregare, cat si acelea preluate de intermediari care intr-un final tot la nivelul elementelor de agregare ajung, respectiv la dintii stalpi.

Elementele de agregare au un dublu rol in cadrul unei punti dentare. Pe de-o parte ele trebuie sa acopere bontul protejand pulpa dentara si menajand parodontiul marginal. Pe de alta parte ele trebuie sa preia fortele care se aplica atat pe ele cat si pe intermediari.

Numarul elemantelor de agregare este dependent de numarul stalpilor. In cadrul eleborarii planului de tratament alegerea elementelor de agregare este un moment decisiv care poate influenta atat rezistenta si longevitatea unei punti dentare, cat si estetica de ansamblu a acesteia. Alegerea elementelor de agregare o face intotdeauna medicul dentist, dar pacientul poate fi consultat, mai ales cand , exista posibilitatea mai multor variante.

punti dentare

punti dentare

Punti dentare – Corpul de punte (intermediarii)

 

Intermediarii trebuie sa indeplineasca in general urmatoarele conditii:

 • sa fie estetici
 • sa pastreze raporturi ocluzale favorabile cu antagonistii
 • sa inlocuiasca functiile dintilor pe care ii inlocuiesc
 • sa fie conceputi si elaborati sa nu retina resturi alimentare sau placa dentara
 • sa permita un acces maxim pentru asigurarea unei igiene corespunzatoare
 • sa dea impresia ca dintele „iese din gingie”
 • sa se incadreze in alinierea dentara

 

Tipuri de punti dentare

 

Dupa material puntile dentare pot fi:

 • dintr-un singur material: –punti dentare integral metalice si punti dentare integral ceramice
 • din doua materiale: – punti dentare metalo-ceramice sau punti dentare  metalo-compozite

Dupa raportul intermediarilor cu creasta:

 • suspendate
 • punctiforme
 • tangentiale
 • in sa
 • in semisa

Puntile dentare-functii

 

Functiile unei punti dentare sunt:

 • inchiderea bresei edentate cu refacerea consecutiva a continuitatii arcadei dentare si a posibilitatii de transmitere sagitala a fortelor
 • impiedicarea aparitiei migrarilor si bascularilor dentare
 • protectia crestelor edentate si a parodontiului dintilor stalpi de impactul alimentar din cursul masticatiei
 • refacerea planului de ocluzie denivelat

Ne puteti gasi cu urmatoarele cuvinte cheie: „punti dentare metalo-ceramice„, „punti dentare zirconiu” sau „punti dentare ceramice„, „punti dentare cu extensie” ori „punti dentare intreg turnate„, „punti dentare pe implanturi” si „punti dentare portelan pret„, „punti dentare pret„, „punti dentare din 2 bucati„.